Skip to content

Minu kogemus – Suhe inimesega, kes on ohvrirollis on Hingeline ja Vaimne terror.

Ohvrirollis oleva inimese tunnusmärgid:

* Paneb teisi inimesi pidevalt süüdi tundma.

* Ei ole iseendaga rahul, aga oskab välja näidata, et kõik on parimas korras.

* Varjab enda tõelist olemust nii kaua, kuni see võimalik on

* Ta eelistab väikest seltskonda või üksi olemist ning võimalusel haarab ka oma partneri sinna auku. 

* Mõtleb asju kordades üle ja suuremaks.

* Soov sind omandada ja ebanormaalsed armukadedushood (lause: “ma ju armastan sind,” on tihti tema kaitselause)

* Problemaatilised meeleolukõikumised, millest partneril on esialgu väga raske aru saada ja tihti tekib küsimus “MIS TOIMUB?”

* Pidev enesehaletsus

* Esineb ka olukordi, kus ohvrirollis inimene soovib sind täielikult omada. Sellises olukorras võib esineda ahistamist ja vabaduse piiramist, mis tekitab tunde, et oled pidevalt kahtluse all.

* Draamad ja tülid mitte millestki muutuvad igapäevaseks

* Võimalik, et ta keelab külaliste võõrustamise, mille eesmärgiks on sinu sõpruskonna vähenemine. Just siis, kui soovid külalist külla kutsuda, esineb temal halb enesetunne või mõni muu probleem. 

* Üldjuhul ei tunnista ta oma probleemi

*Pidev kontroll sinu üle igas mõttes.

* Usalduse probleem, sest hirm sind kaotada on väga suur.

Minu kogemus

Selline vaimne terror paneb Sind, kui partnerit iseendas kahtlema ja vigu otsima. Siin tuleb mõttekoht, kus just Sina pead läbi mõtlema, kas see inimene on nõus tunnistama oma probleemi või lepid olukorraga, kus pidevalt tunned end süüdi. Esita endale küsimus:”Kui kaua ma jaksan sellist elu taluda? Kus on minu piir?” Sellele küsimusele leiad vastuse ainult sina ise. Minu kogemus piirdus 1,5 aastaga, mis nüüd tagasi vaadates, oleks võinud lõppeda palju varem. Partner oskas seda mängu mängida väga peenelt ja leidis viise, kuidas minuga salamisi manipuleerida. See suhe ja see 1,5 aastat oli meeletult raske aeg minu elus, aga nüüd leian, et olen tänulik selle õppetunni/kogemuse üle, sest see kasvatas mind nii hingeliselt kui ka vaimselt tugevamaks naiseks. 

Mida teha?

Omalt poolt soovitan ülaltoodud märkide ilmumisel kindlasti jagada oma mure lähedaste inimestega. Tean, et see vestlus võib olla raske ja võite tunda piinlikkust, aga uskuge mind, jagatud mure on pool mure. Lähedased näevad olukorda selgema pilguga ja keegi annab sulle märku, et see suhe ei ole normaalne.

*Ürita välja jätta emotsioonid – Kuula, aga ära lase end kaasata draamadesse. Tuleta endale meelde, et paljuski need probleemid on tema poolt välja mõeldud. 

*Lase lahti mõttest, et Sina pead olema “päästja” – Inimesed, kes on ohvrirollis tihti ei soovi abi või paranemist, sest nad saavad tähelepanu läbi oma probleemi. Ainult nemad ise saavad end aidata, kui suudavad tunnistada oma probleemi. 

*Sea selged piirid – Seda nii ajaliselt kui ka emotsionaalselt. Manipuleerivad inimesed ei mõista piire, vaid näevad seda kui väljakutset.

*Väldi sildistamist – Proovi mitte kasutada lauset “Sa alati mängid ohvrit,” vaid pöördu küsimusega “Sul on probleem, kuidas me leiame sellele lahenduse?”

*Lase lahti – Kui oled proovinud ülaltoodud soovitusi ja olukord ei muutu, tasub mõelda suhtest lahti laskmisele. See on kindlasti raske, aga usu mind, ajapikku toob see kergendustunde ja vabaduse, et elus edasi liikuda. Suhe inimesega, kes on ohvrirollis on Hingeline, Vaimne terror ja mitte keegi ei pea seda taluma. 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga